Felszámolások, végelszámolások, csődők

Cégek tízezrei dőltek be a múlt évben

Elkészültek az első összesítések a múlt évi cégmozgásokról. A statisztikai adatok arról tanúskodnak, hogy bár tízezerszámra szűntek meg vállalkozások, mégis folyamatosan nő a cégbíróságnál bejegyzett társas vállalkozások száma. Szakértők ezt elsősorban azzal magyarázzák, hogy a felszámolások, végelszámolások és csődök áldozatai új cégek alapításával igyekeznek a piacon megkapaszkodni, illetve a munkanélkülivé válók egy része saját cég alapításával próbálkozik a felszínen maradni. Mindenesetre beszédes adat, hogy 2009-ben a megelőző évhez képest mintegy 30 százalékkal több felszámolás indult, és a folyamat a második félévben észrevehetően erősödött. E hat hónap alatt havonta átlagosan 1300 felszámolási eljárást indítottak a hitelezők, s a tendencia alapján az idei várakozások sem rózsásak. Az is árulkodó adat, hogy – bár csak három százalékkal, de – tavaly az előző évhez képest csökkent a cégbíróságon bejegyzett új vállalkozások száma. Korábban ugyanis erre nem volt példa.
Szakértők szerint a hazai gazdaság méretéhez képest túlzott a csaknem félmillióra duzzadt vállalkozói kör. A cégek egyre nehezebben találják meg számításukat a gazdasági válság miatt legyengült piacon. Üzleti döntéseik meghozatalánál, partnereik kiválasztásánál, megrendeléseknél ezért is egyre fontosabb, hogy körültekintően járjanak el. A vállalkozásokkal kapcsolatos eljárások, elmarasztalások – tizenegy állami nyilvántartás alapján – megismeréséhez nyújt számukra támpontot a feketelista.hu honlap, ahol egyetlen kattintással meggyőződhetnek arról, hogy kivel állnak szemben.
Az elmúlt évben 24 594 céget töröltek (2008-ban 19 757-et), és 44 152 új vállalkozást jegyeztek be (2008-ban 46 902-et). A működő (bejegyzett) vállalkozások száma három év alatt mintegy kilencvenezerrel, 407 996-ről 497 395-re bővült.
Tavaly összesen 14 606 társaság jutott a felszámolás sorsára; a megelőző két esztendőben évente átlagosan tízezer. Az ország egyes térségeit kiemelve, gazdasági súlyánál fogva, Budapesten indult a legtöbb felszámolási eljárás. A fővárosban az előző évi 2984-hez képest tavaly 4710 esetben kezdeményeztek eljárást a fizetőképtelen cégek ellen; három esztendő alatt egyébként összesen több mint tízezerhatszázat. Pest megyében 1341, Szabolcs-Szatmárban 1337 céget számoltak fel. A legkevesebb felszámolásra Tolna (103), Vas (135) és Heves (137) megyében került sor, bár az előző évihez képest ezekben a térségekben is átlagosan megkétszereződött a felszámolási eljárások száma.
Végelszámolás sorsára tavaly 9890 cég jutott, csaknem kétszer annyi, mint 2008-ban (5743). Természetesen a statisztikában itt is Budapest és Pest megye vezet: az összes végelszámolás több, mint fele (5578) a fővárosra esett. (Három év alatt Budapesten összesen 10 710 vállalkozás szűnt meg végelszámolással.) Pest megyében egy év alatt 1007, három év alatt összesen 2101 cég végelszámolására került sor. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 560, Hajdú-Biharban 510 társaság jutott erre a sorsra, körülbelül kétszer annyi, mint egy évvel korábban. Kötelezettségeinek elmulasztása miatt 2009-ben 11 826 cég adószámát függesztették fel (2008-ban 9139-ét).
A csődeljárások száma az előző két esztendőhöz képest tavaly megtöbbszöröződött: 2007-ben 29, 2008-ban 13 csődeljárásról számoltak be a statisztikák, a múlt esztendőben viszont már 81-ről tudósít a feketlista.hu, s a társaságok több, mint a fele (42) a fővárosban volt bejegyezve. További tíz Veszprém, illetve nyolc Heves megyében található. Az elmúlt három év összes csődeljárásának (123) gyakorlatilag a fele (61) a budapesti cégeket érintette. A tavaly „becsődölt” 81 cég névsorát olvasva több ismert névvel találkozhatunk. Így például az Ajka Kristály Üvegipari Kft., az Albatross Plastunion Ipari és Kereskedelmi Zrt., a Civis Hotel Zrt., az Erick van Egeraat Egyesült Építészek Kft., a Pólus Palace Zrt., a HospInvest Egészségügyi Befektetési Zrt., a Gyöngyösi Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft., a Hatvani Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft. és a Kiskunhalasi Semmelweis Kórhát Kht.

Átlagosan 3-5 százalék meg – a felszámolók tapasztalata
Az üzletemberek számára e listák olvasása, döntéseik meghozatala előtt feltétlenül hasznos lehet. És ami lényeges, nem kell különböző honlapokon a szükséges információkat keresgélniük, mert a feketelista.hu -n egyetlen kattintással valamennyit elérhetik.
Elsősorban a 2008 őszén kezdődött világválság hatásával magyarázza a felszámolások számának ugrásszerű növekedését a Felszámolók Országos Egyesülete. Tájékoztatása szerint különösen az építőipar, a gépjárműkereskedelem, és az egyéb kereskedelmi ágazatok szenvednek. Jelenleg összesen 113, felszámolással foglalkozó szervezet működik az országban, s jelentős létszámbővítést kellett végrehajtaniuk, hogy lépést tudjanak tartani a feladatokkal. Egy-egy felszámolás „levezénylése” átlagosan valamivel több, mint két esztendőt vesz igénybe, ám vannak alaposan elhúzódó ügyek is, jellemző példa erre a Videoton, amelynek felszámolása tizenhat évig tartott. A felszámolások révén azonban a hitelezők vajmi kevés, átlagosan 3-5 százalékos megtérülésre számíthatnak. Körültekintő döntésekkel jobb tehát megelőzni vagy elkerülni az ilyen kapcsolatokat.

Felszámolási eljárások száma 1998-tól évente Magyarországon

feketelista.hu - Felszámolási eljárások száma 1998-tól évente Magyarországon

Végelszámolási eljárások száma 1998-tól évente Magyarországon

feketelista.hu - Végelszámolási eljárások száma 1998-tól évente Magyarországon

Csődintézkedések száma 1998-tól évente Magyarországon

Csődintézkedések száma 1998-tól évente Magyarországon