Fogyasztóvédelmi elmarasztalások részlista

A feketelista.hu tíz különféle részlista (állami nyilvántartás) összevonásával jött létre. A fogyasztóvédelmi elmarasztalások részlista a cégek azon fogyasztóvédelmi jogsértéseit tartalmazza amelyeket a fogyasztóvédelmi hatóság határozatban vagy végzésben megállapított és a hatóság honlapján megjelenített.

A fogyasztóvédelmi hatóság által elmarasztalt cégekről a céglista egyéni beállítással segítségével lehet különféle szempontokból tájékozódni (míg a cégellenőrzés segítségével az Ön által megadott céget a feketelista.hu egészével – 10 állami nyilvántartással – vetjük össze).

A fogyasztóvédelmi hatóság jogszabályi kötelezettsége okán 2008. szeptember 1. után indult eljárásokban meghozott és jogerőre emelkedett valamennyi határozatát nyilvánosságra hozza és fél évig megjeleníti honlapján azoknak a cégeknek az adatait, amelyeknél fogyasztóvédelmi jogsértést állapított meg. A törvényben meghatározott jogerős (sőt bizonyos esetekben a nem jogerős) fogyasztóvédelmi határozatok, továbbá a jogorvoslat során hozott döntések közzététele kötelező (lásd erről: törvényi háttér). A nyilvánosságra hozatal helye – egyben ezen fogyasztóvédelmi elmarasztalásokról a feketelista.hu forrása – a fogyasztóvédelmi hatóság honlapja: www.nfh.hu, amellyel a feketelista.hu szinkronizálásának utolsó időpontja: 2020. augusztus 10. A www.nfh.hu honlapon a "Határozatok" menüpont alatt találhatók a jogerős vagy azonnali végrehajtásról szóló határozatok. Amennyiben a fogyasztóvédelmi hatóság honlapján lévő adatokban bármilyen változás történik, úgy a szinkronizációkor a feketelista.hu-n lévő adattartalmak is megváltoznak (módosulnak, törlődnek)! A feketelista.hu-n így a hatóság honlapján található fogyasztóvédelmi határozatok és végzések találhatók meg a következő adatokkal: a cég neve; címe; az ügy tárgya; a határozatban kiszabott bírság; a közzététel napja; az ügy száma; a közzététel jogcíme; a jogerő milyensége; a folyamatban lévő jogorvoslat; a közzétevő; a forrás.

A toplisták oldalon érdekességeket találhat a fogyasztóvédelmi eljárásban elmarasztalt cégek rekordjairól.

A fogyasztóvédelmi elmarasztalásokkal kapcsolatos legfontosabb tartalmi kérdésekre itt talál választ.