Honnan értesülhetünk arról, hogy egy cég ellen adó-végrehajtási eljárás folyik?

A cég elleni adóvégrehajtás elrendelését, valamint megszűnését a cégbíróság által vezetett cégjegyzék tartalmazza. A cégjegyzékből azt is megtudhatjuk, hogy a cég ellen elrendeltek-e biztosítási intézkedést.
A NAV honlapján is tájékozódhatunk. Az ott szereplő internetes adatbázisban kizárólag a lista elején meghatározott konkrét időpontban végrehajtás alatt álló adózók szerepelnek. A megadott időpontot követően teljesített befizetések és egyéb korrekciók az aktuális adatbázisban nem szerepelnek, az azóta lezárt eljárásokkal érintett adózók a következő heti frissítés során kerülnek törlésre. A lekérdezéshez tudnunk kell a cég nevét vagy adószámát.
Az állami adóhatóság (NAV) az adózót terhelő adókötelezettség jogszerű teljesítéséhez, illetve a költségvetési támogatás jogszerű igénybevételéhez honlapján közzéteszi az általa nyilvántartott adószámmal (csoportazonosító számmal) rendelkező adózók nevét, elnevezését, adószámát, csoportazonosító számát (adószámát, csoportazonosító számát a törlésre utalással), amely adózókkal szemben az állami adóhatóság (NAV) végrehajtási eljárást folytat, a végrehajtási eljárás megindításától annak befejezéséig a végrehajtás felfüggesztése vagy szünetelése időtartama kivételével.

Témakör: Adóvégrehajtás tartalmi kérdései

Tárgyszavak: adóvégrehajtás, APEH, adóslista